Будинок з червоного кедра

Підходящу ділянку для будівництва знайшовся неподалік від міста Вільяма Лейк в канадській провінції Британська Колумбія. Півострів площею півтора гектара з протяжної берегової лінією і галькові пляжем розташований в мальовничій місцевості в оточенні хвойного лісу і гір. Пологі майданчика поруч з водою ідеально підходять як для загоряння, так і для посадки невеликого спортивного літака, який із задоволенням пілотує Андре.

Історія цієї місцевості цікава сама по собі. У 1929 році місцевий підприємець викупив ділянку землі біля залізничної компанії і побудував тут для себе будинок з кедра, де щасливо прожив усе своє довге життя – він помер у віці ста одного року.

Новий власник Андре Шевіньє планував створити для себе і своєї сім’ї більш простору садибу, тому існуючу будівлю вирішили знести. Але при цьому була збережена спадкоємність архітектури та історії: крокви і частина інших пиломатеріалів старої будівлі використовували повторно.

Дизайнерська концепція проекту повинна була створювати відчуття перебування на кораблі, оточеному з трьох боків водою. Чимало годин архітектори провели на ділянці – в човні на озері влітку і на льоду взимку, щоб точно визначити, як майбутня споруда має взаємодіяти з природним оточенням. Результатом проектування стала невисока, розпластані по землі споруда в стилі ранчо, що об’єднує в собі місцеві традиції дерев’яного домобудівництва і сучасні технології. Гігантські стовбури кедра діаметром більше метра формують каркас будинку з центральної портальної частиною і двоповерхової ротондою. Покрівля з гонту майже зливається з текстурою і кольором соснової кори, панорамні вікна різних форм і розмірів розчиняють будівництво в ландшафті.

Складна, багатовимірна структура архітектурного обсягу обігрує рельєф і форму ділянки і формує затишні тераси для відпочинку на відкритому повітрі. Для обробки цоколя обраний натьний камінь з грубою шорсткою текстурою, що гармонує з валунами і річковий галькою.

У проекті активно задіяні технології екологічного будівництва – утеплення даху для зниження втрат тепла, система геотермального опалення і скрізь, де тільки можливо, вдруге використовувані пиломатеріали.

Планування чітко ділить внутрішній простір будинку на центральну парадну частину, дитяче та батьківське крило. Квадратна передпокій з вбудованим гардеробною шафою передує просторий хол з порталом з двох гігантських кедрових стовбурів, маркованих вхід в єдине двосвітловий простір вітальні і їдальні. У восьмикутному еркері організована більш приватна обідня зона, де люблять снідати господарі. Поруч з нею облаштована кухня з острівної плануванням. У правому флігелі розміщені дві спальні для старших дітей і санвузол.

На другому поверсі все приміщення організовані по периметру галереї з балконом, що відкриває вид на вітальню. Батьківський блок включає в себе спальню, кабінет в еркері і ванну, об’єднану з вбиральні. Ще дві дитячі кімнати та санвузол розташовані точно над дитячими першого поверху.

Будівля орієнтоване але сторонам світла таким чином, що перші промені ранкового сонця спочатку заглядають в господарську спальню і ротонду для сніданків. Ближче до полудня сонце переміщається в вітальню, а ввечері потрапляє на камін-барбекю на терасі. Ця гра світла оживляє інтер’єри, наповнюючи їх спокоєм і умиротворенням. Будівельні роботи почалися в 2006 році. Середній діаметр стовбурів червоного кедра, з яких зрубані стіни, становить 56-61 см, а несучих колон і балок в вітальні – 122-137 см. Жива пластика колод, покритих прозорим захисним складом, дивує і заворожує, перетворюючи будинок в фантастичний дерев’яний палац.

Відповідними брутальний камін, складений з великих кам’яних блоків, – авторська робота господаря. Потужна енергетика живого вогню знаходить відображення в яскравих теплих барвах диванних подушок в зоні відпочинку біля домівки. Другим центром тяжіння парадного денного простору став масивний обідній стіл, за яким можуть одночасно розміститися до дванадцяти чоловік.

Його стільниця, виконана з товстих балок, які були кіш-то старим мостом, увінчана скляним овалом з нерівними краями, що додають всій меблевої композиції деяку витонченість. Важкі дерев’яні стільці з високими спинками зроблені індивідуально племінником забудовника. Верхня частина панорамних вікон прикрашена кольоровими вітражами, виготовленими в місцевих ремісничих майстерень за ескізами господині будинку. Інтер’єр доповнено з любов’ю підібраними картинами і аксесуарами, особливе місце серед яких займає бронзова статуетка оленя, тікає від вовків.

І конструкції сходів і огорожі балкону галереї скомбіновані деревина їли, ялівцю і кований метал. В головній спальні встановлено ще один камін, що створює атмосферу тепла і затишку. З ванної кімнати і душовою, обробленою натьним каменем, відкривається вражаючий вид на воду. А кабінет господаря на другому поверсі ротонди нагадує каюту капітана, впевнено веде свій корабель по життєвому морю. Сім’я живе в будинку вже кілька років і дуже його любить – якби довелося зайнятися будівництвом заново, змінилася б жодна деталь.

Ссылка на основную публикацию